Bashkësia Hyundai-Kia ‘prodhues vjetor i automobilav’ sipas mendimit të magazinës Autocar

- Bashkësia  Hyundai-Kia është e njohurë si shumë ambicioze
-      Në vendim e 5. ndër prodhuesit më të mëdhenj të automobilave
-      Bashkësia ofron automjete me formë të mirë dhe kualitativ si dhe garancion më afatgjatë

2.2.2009

Magazina automobilistike më e vjetër britaneze, Autocar, në Londër në kremtimin vjetor të vetë ka shpallur bashkësin Hyundai-Kia ¨prodhues vjetor i automobilav¨. Kjo ngjarje e Autocarit në Kontinentin e vjetër numërohet ndër më të suksesshmet, poashtu mes tjerash atëher paralamërohet poashtu automobil Evropian i vitit (angl. European Car of the Year – COTY).


Chas Hallett, redaktor i rivistës gjatë dorëzimit të mirënjohjes z. Nam-Yong Kimit, drejtorit të qendrës për hulumtime dhe zhvillim Hyundai-Kia, i thot: » Kur, para disa viteve filluan të bisedonin për ate në bashkësi Hyundai-Kia, se dëshironin të jenë në mesin e pesë prodhuesve më të mëdhenj të automobilav pas Toyotos, General Motorsit, Fordit dhe Audi-Volkswagenit, ishim tepër të dyshueshëm, »si dhe vazhdon:« Pastaj Koreanët u bënë serioz. Miratuan planin mbi prodhimin e automjetev me dizajn evropian dhe ekspert evropian me qka plotësonin kërkesat e blersav evropian. Provokuan Golf Volkswagenin dhe Ford Focusin, sepse filluan të prodhonin automjete që dukeshin mirë të prodhuar dhe njejtë të mirë- ndërsa gjatë saj ofrojnë  garancion më afatgjatë.«
Bashkësia Hyundai-Kia, rezulton nga bashkimi në vitin 1998, përndryshe në tregun e automobilav vendor korean merr pjesë me  80-përqindë të pjesëmarrjes tregëtare, ndërsa në këtë vit bashkësia bëhet prodhuesi i 5. në mes të prodhuesve më të mëdhenj në botë.

Duke falemnderuar ndërmarrjev të veta në Amerikë Veriore, Evropë, në Kinë, Rusi, Lindje të Afërme dhe Azi juglindore Bashkësia gjatë më pak se 50 vite depërton në mesin e pesë prodhuesve më të mëdhenj.
Suksesi edhe më tepër është i vlefshëm, kur dim se me prodhimin e automjeteve është filluar qysh në vitet e 60- të shekullit të kaluar, ndërsa me eksport është filluar në vitet e 80.

Kia, më pak se para dy vitev ka hapur ndërmarrjen e parë evropiane në Sllovaki, aty prodhohen modelet Sportage dhe cee´d( në të tri variantat: cee´d 5-dyershi, karavan cee´d sporty wagon dhe 3-dyershi pro_cee´d), ndërsa ndërmarrja në shtetin Georgia të amerikës është para hapjes.

***

Korporata Kia Motors është themeluar në vitin 1944 dhe është prodhuesi më i vjetër korean i automobilav. Si pjesë e bashkësisë Hyundai-Kia Automotive Group, Kia është prodhuesi i gjashtë i automobilav më i madh në botë. Kia në vitin 2007 ka shitur 1.269.000 automjete (3,5% më tepër se në vitin 2006). Kia sot punëson 46000 punëtor dhe në rrjetën e vetë shitëse-servisore 3.800 përfaqsues krijojnë të ardhura vjetore në lartësi prej 19 miliardë dollar amerikan. Kia në vit, në hulumtime dhe zhvillim investon 4,6% të ardhurave të veta, vetëm në ndërmarrjen e parë evropiane në Sllovaki ka investuar 1,1 miliardë euro. Kia është sponzor zyrtar i FIFA dhe UEFA, sponzor kryesor i Austrilian Opna, sponzor zyrtar i pokallit të Davisit, 9 klubev basketbollistike amerikane të liges NBA si dhe liges Adriatike basketbollistike NLB.